Kamera

Arról már volt szó, hogy a gyári kamera valószínűleg nem valós 1080p felbontású, nézzünk még pár infót, amit kiderítettem, kitapasztaltam.

Csatlakozó

Az első verziókban a kamerán a csatlakozó nem microUSB volt, hanem hasonló, mint amilyen a drón alján is van.
Régi kamera belső
Régi kamera belső
Újabb verzió
Másik oldal. A microUSB csatlakozó már kitörött.

A drón és a kamera között a vezeték csak a tápellátást szolgálja, nem kommunikál egymással a kamera és a drón. (Ez talán evidens.)

Rögzítés

Memóriakártya nélkül

Ha elfelejtjük belerakni a kamerába a memóriakártyát, akkor a rögzítés gomb megnyomására a telefon kezdi el lementeni a streamelt videót. Ebből ki is derül, hogy milyen technikai paraméterekkel stream-el a kamera:
20fps, 640x368-as felbontás, 1Mbit/s AVC L3
Monitoron nem mutat túl szépen egy ilyen videó...

Memóriakártyával

A memóriakártyára mentett videó képkockasebessége a MediaInfo program szerint sajnos nem állandó. Az átlag valahol 24,5FPS közelében van, a maximum 31FPS, a minimum akár 1FPS is lehet. (Ezek extrém értékek, talán a felvétel indulásakor hagy ki pár képkockát.)
Az első valamirevaló felvételem egy szennyvíztisztító látképe. :) (Haverom dolgozik ott, itt próbáltuk először nagyobb magasságba küldeni a drónt.) Utólag tettem rá egy szoftveres képstabilzálást. Így szerintem egész használható lett. A videót itt éritek el.

Szerkesztés

Stabilizálásra Adobe Premiere-t használok. A fenti videóval nem volt gondom, de aztán futottam bele olyanba, hogy a stabilizálás analizálás része nem tudott lefutni a nyers fájlon, valamilyen szinkronizációs hiba miatt. Találtam azonban megoldást az ffmpeg személyében. Le kell futtatni a következő parancsot:
ffmpeg -i forrásfájl -c copy -map 0 -map -0:a célfájl.mp4
Ez két dolgot tesz: kijavítja az ilyen szinkronizációs hibákat, illetve csak a képinformációt hagyja meg, hiszen a hangsávra nincs szükségünk. Újrakódolás nem történik, vagyis, a végrehajtási idő megegyezik a fájl másolásának idejével, illetve a kép minősége sem romlik. Ellenben a fájl mérete picit csökken a hiányzó hangsáv miatt. SD kártyáról másolás helyett rögtön "másolhatjuk" a fájlt ezzel a módszerrel a számítógépre.

Egyéb

Legutóbb megszívatott a kamera. Nem is értem, hogy ezt hogyan gondolták. Úgy tűnik ugyanis, hogy az SD kártyás rögzítés is leáll egy idő után (1-2 perc), ha megszakad a WiFi kapcsolat. Ezt meg csak akkor vettem észre, amikor otthon visszanéztem a rögzített videókat. Már eleve nem 5 perces videók voltak, hanem sokkal rövidebbek, illetve egy csomó esemény kimaradt, amiről én azt hittem, hogy rögzítésre került. Ezt az egészet azért majd még tesztelem, de ez elég elszomorító. Megesik ugyanis, hogy a csoda-szoftver nem képes újracsatlakozni akkor sem, ha már a drón a közelben van, tehát viszonylag hosszabb ideig FPV nélkül repül a drón. Ilyenkor nagy az esélye, hogy a kamera leállítja a rögzítést.

Asztalon elvégzett tesztek eredménye

Ha a programból a telefon Vissza gombjával, vagy a bal felső sarokban lévő ikonnal visszalépünk, a rögzítés leáll. (Feltéve, hogy éppen van kapcsolat a telefon és a kamera között.)
A felvétel nem áll le, ha a programot a háttérbe rakjuk (a telefon Home gombjának megnyomásával), vagy akár kilőjük a memóriából. Első esetben a program ikonjára kattintva visszatérünk az élőképhez (és látszik a felvétel ideje), második esetben a főképernyő után a Play-re nyomva szintén a felvétel megszakítása nélkül térünk vissza az élő képhez.
Tehát röviden: ha úgy látjuk, hogy a program lefagyott, nem akar újra élő képet mutatni a Wifi kapcsolat megszakadása majd újra felépülése után sem, a legfontosabb, hogy ne használjuk a telefon/program Vissza gombját. Inkább a Home gombbal lépjünk ki, illetve a taskváltó gombbal lőjük ki a memóriából a programot (régebbi telefonokon a Home gomb hosszú nyomásával), majd indítsuk újra. Tesztek alapján úgy tűnik, így nem szakad meg a felvétel.

FPV

A Wifi-s képátvitel sosem ideális megoldás, de ezen a drónon alapból ez van... Azonban, ha minden összejön, akkor extrém dolgokat is ki lehet vele hozni. Jelenleg nekem a rekordom ~400m. Vagyis amikor a drón ilyen távol volt, akkor is láttam élő képet a telefonomon. Ehhez persze optikai rálátás kell a drónra (ne takarja semmi a drónt), illetve az, hogy pontosan háttal helyezkedjen el nekünk. (Hiszen a kamera antennája hátul van.) Azonban a drón kis elfordítása esetén már meg is áll a kép. Erről itt láthattok egy videót:


Megjegyzések

  1. Köszönöm hogy közzétetted ezeket az információkat.
    Sajnos az én kamerám bekapcsoláskor zölden világit
    majd zöld és piros keveréke. 8gb kártya van benne
    de a távirányítóról nem lehet felvételt indítani, a telefonom
    Nem észleli a 149-es csatornát. Tudnál ebben segiteni?
    Üdvözlettel P. Szabó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, a késői válaszért, nem vettem észre a hozzászólást. Sajnos a gyári kamera esetén semmilyen más módja nincsen a felvétel elindításának, mint a telefon. A drónból a kamera felé csak tápkábel csatlakozik, tehát már csak ezért is lehetetlen lenne a drón távirányítójáról elindítani a felvételt.

      Törlés
  2. Most tesztelem, és úgy tűnik ez 1080p. Lehet interpolálja, de ránézésére is azt mondanám, hogy az, csak az FPS ugrál, átlagosan 24-25-re jön ki, ha van fény. Nem rossz ez, a JJRC X3 Pro-t és a Hubsan H501M-et is veri.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Akkumulátor problémák

Mozgatható gimbal - probléma és megoldás